Дієта для вагітних

Рубрика Здоров'я та краса; Мітки: ,

Дієта для вагітних жінок
Дієта для вагітних жінок

Кожній майбутній мамі лікар в першу чергу розповідає про правильне харчування. У ідеалі, жінка повинна набрати за час виношування маляти не менше 9 і не більше 12 кілограм (залежить від початкової ваги). Але така ідеальна надбавка ваги — це швидше виключення, чим закономірність. Мами можуть набирати і по 15 і по 30 кілограм, що дуже небезпечно. А причина тому найбанальніша — мама, свекруха і подруги радять їсти за двох, аби маля в утробі не голодувало.

Насправді, дитя в будь-якому разі голодувати не стане, навіть, якщо його мама вирішить сісти на дієту. Вся річ у тому, що природою так влаштовано — організм дитини візьме все необхідне від мами, але не більш того. І якщо мама голодуватиме, то це позначиться негативно швидше на її організмі. В цілому ж, лікарі рекомендують майбутнім мамам звичайну 4-5-разову харчування. Калорійність його має бути всього на 200-300 ккал вище, ніж звичайно. Ось і вся дієта для вагітних.

Дуже бажано харчуватися невеликими порціями. Краще їсти помалу 6 разів за день, ніж зробити щільних 3 прийоми іжі. Таким чином їжа швидше перетравиться, а у жінки не виникне неприємних відчуттів в шлунку, який і так здавлений маткою, що збільшилася.

Дуже уважно варто перевіряти якість їжі. Отруєння на даному етапі особливо небезпечні. Само собою потрібно забути про всілякі пиріжкі, куплені на вулиці і у подібних «ризикованих» місцях. Краще навіть не харчуватися в кафе, а обмежитися домашньою їжею.

Всі прекрасно знають, що майбутні мами обожнюють солоні огірки. Проте, варто зауважити, що солоні огірки шкідливі. В них міститься велика кількість куховарської солі, яка затримує рідину в організмі. Починають страждати нирки, виникають набряки. Проте, від одного огірочка, з’їденого під час святкового гуляння, шкоди не буде. Але регулярно їсти соління не вартує.

Також бажано обмежити кількість високоалергенних продуктів, це риба і цитрусові. Але якщо їсти апельсини кілограмами, то у дитяти після народження, швидше за все, буде на ці продукти харчова алергія.
У раціоні майбутньої матері обов’язково повинна міститися досить клітковини. Інакше не уникнути запорів, до яких вагітні і так схильні. Не варто говорити про те, що запори провокують утворення анальних тріщин і геморою. Клітковина у великих кількостях міститься у фруктах і овочах. Свіжі овочі обов’язково потрібно вживати раз в 1-2 дні, можна у вигляді салатів, причому не лише влітку. Заправляти салати необхідно рослинною або оливковою олією (це також допомагає роботі кишечника), а не майонезом. Не варто забувати і про зелень — в ній також міститься безліч вітамінів, і такий важливий для вагітних жінок мікроелемент, як фолієа кислота.

Та все ж — чи існує дієта для вагітних? Звичайно ж, ні! Схуднення — це вже після пологів, а доки — раціональне і помірне харчування.

(Visited 25 times, 1 visits today)